Shiko edhe: www.galabri.com/foto/vallekeng.html


Tingull

1. Zë i hollë e i kumbueshëm, që përftohet nga dridhja e valëve të ajrit a e një mjedisi tjetër kur godasim diçka (një send prej metali, prej xhami etj.) dhe që dëgjohet me vesh a me aparate të tjera; ajo që dëgjojmë me vesh. Tingull i dobët (i lehtë, i fortë). Tingulli i ziles (i kambanës, i këmborës). Lëshon (nxjerr) tinguj. Dëgjohen tinguj.

2. muz. Zë në një lartësi të caktuar, që nxjerr një vegël muzikore kur i biem. Tingull muzikor. Tingull i ëmbël. Tinguj të gëzueshëm. Tingujt e violinës (e kitarës, e fizarmonikës). Nën tingujt e orkestrës. Dëgjohen tingujt e pianos.

3. gjuh. Zë me një shqiptim, të shkoqur; që prodhohet me anë të lëvizjeve të organeve të të folurit; njësia më e thjeshtë e të folurit. Tingull zanor (bashkëtingëllor). Tingull hundor. Tingull i zhurmët. Tingull shushuritës. Tinguj fonetikë. Tingujt e të folurit. Shqiptimi i tingujve. Bashkimi i tingujve. Rënia e tingujve.

4. fig. Shprehja e përmbajtjes së diçkaje, tingëllim. Ka një tingull të ri.

(www.fjale.al)
(www.fjalorthi.com)


Call to Prayer
and other
Signals
Collection
1885-1970
14 Regjistrime

Radio, vargje,
poezi, fjalime,
zëra, monologe
1900-2018
43 Regjistrime

Këngë dhe
muzikë të
zgjedhura
1900-2005
18 Albume
56 Këngë
20 Skedare

Familja
Leskoviku
(1867-1970)
1900-2000
17 Këngë

Sazet e Riza
Meko-Beratit
(1870-1953)
1890-1953
2 Këngë

Familja e
Bilbil Ceno
Vlorës
(1889-1948)
1910-1948
7 Këngë

Neço Muko
(1899-1934)
dhe Grupi
1900-1934
3 Këngë

Tefta Tashko
Koço
(1910-1947)
1937-1942
16 Këngë

Marie Kraja
(1911-1999)
1930-1990
6 Këngë

Dervish
Shaqa
(1912-1985)
1940-1985
9 Këngë

Kolë Gurashi
(1880-1971)
1940-1971
9 Këngë

Kristaq
Antoniu
(1907–1979)
1942
4 Këngë

Musica sacra
byzantine
1943
14 Këngë

Sazet e
Gaqo Lenës
(1926-)
1945-1980
Këngë

Bik Ndoja
(1925-2015)
1950-2000
7 Këngë

Çesk Zadeja
(1927-1997)
1950-1997
1 Këngë

Zihni Berati
(1922-2012)
Viktori Xhaçka
1950-1970
8 Këngë

Aziz Ndreu
(1928-2000)
1950-1970
5 Këngë

Hanife
Sejfulla
Reçani
(1938-2017)
1950-1990
10 Këngë

Këngë dhe
muzikë të
ndryshme
shqiptare
1950-1978
10 Albume
28 Këngë

Këngë dhe
muzikë të
ndryshme
nga të huaj
1950-2015
31 Albume
80 Këngë

Music of
the World's
Peoples 2
1952
1 Këngë

Chants et
danses
d'Albanie
1956
8 Këngë

Chants et
danses
d'Albanie
1959
8 Këngë

Trio Zajazi,
Gonxhe
Manakovska
1959-1973
2 Albume

Avni Mula
(Born 1928)
1960
1 Këngë

Riza Bllaca
(1918-1988)
1960-1988
4 Këngë

Nexhmije
Pagarusha
dhe Akordet
e Kosovës
1963-1970
6 Albume
17 Këngë
3 Foto

Qamili i vogël
(1923-1992)
1966-1976
18 Albume
56 Këngë

Sazet e
Familjes Jorgo
(1949-2009)
1965-1980
1 Këngë

Folk Music
of Albania
1966
19 Këngë

Ismet Peja
1968-1970
3 Albume
9 Këngë

Shahindere
Bërlajolli
1969
4 Këngë

Gonxhe Çaushi,
Nijazi Nokoliqi
1969
2 Këngë

Muhrabije
Malazogu
1969
4 Këngë

Mazllum
Myezini,
Idriz Dhomi,
Florent
Hoxha
1969-1977
3 Albume
10 Këngë

Liliana
Çavolli,
Shaban Stafa
1970
3 Këngë

Idriz Luma
dhe Zeqir
Bajraktari
1970
3 Këngë

Sabrije
Hajredini
1970-1971
2 Albume
7 Këngë

Bajrush Doda
1970-1976
2 Albume
7 Këngë

Rrustem Gashi
1970-1972
2 Albume
7 Këngë

Pllakë
me këngë
dhe muzikë
shqiptare
1970-1980
8 Albume
17 Këngë

Xhemaijl dhe
Islam Burniku
1970-1980
1 Këngë

Tahir Drenica,
Hashim Shala
1971-1979
7 Albume
20 Këngë

Idriz Irijan
Mahmudi
1971-1975
2 Albume
7 Këngë

Hamide
Sadiku
1971
2 Albume
6 Këngë

Rauf
Nuredini
1971
4 Këngë

Shoqërija
Vllazërimi
1971
2 Albume
7 Këngë

Ylfete
Rafuna
1971
3 Këngë

Behram
Canolli
dhe Qamil
Krasniqi
1971
2 Këngë

Xhejlane
Gutaj,
Rashit Balloku
1971-1973
3 Albume

Sanije
Berisha
1971
3 Këngë

Mustaf
Arifi
1972
3 Këngë

Ismet
Vejseli
1972
4 Këngë

Canti della
resistenza
Europea
1972
2 Këngë

Mazllum
Morina
1972
4 Këngë

Qazim
Berisha dhe
Ibrahim
Krasniqi
1973
4 Këngë

Violeta
Turkeshi
1974
3 Këngë

Ansambli
Autokton
Rugova
1974
13 Këngë

Jusuf dhe
Bardhosh
Gërvalla
1974
2 Këngë

Xhejlane
Broqi
1975
2 Këngë

Nexhat
Xhemajli
1975
4 Këngë

Esad
Bicurri
1975
2 Këngë

Akil Mark Koci
1975-1986
2 Albume
5 Këngë

Luan Hajra
1975-1980
3 Albume
19 Këngë

Bashkim
Paçuku
1975-2006
2 Albume
11 Këngë

Arif Demiri,
Demir Demiri
1976
4 Këngë

Gani Grubi
1977
2 Këngë

Shaban Baksi
1978
4 Këngë

Xixëllojna
1979
4 Këngë

Afërdita
Hyseni
1979
2 Këngë

Marcel Cellier-
Mysterious
Albania
1979
16 Këngë

Župski Zbor
Vicko Zmajević,
Arbanasi-Zadar
1979
13 Këngë

Himë Kajtazi,
Abdyl Llapi
1980
3 Këngë

Folklore
Instrumental
Albanais
1981
18 Këngë

Chants des
Albanais de
Calabre
1983
10 Këngë

Rexho
Mulliqi
1983
3 Këngë

Kah Pranvera
1985
12 Këngë

Shyhrete
Behluli
1986
12 Këngë

Ganimetes,
Këngë Popullore
Shqiptare
1987
12 Këngë

Buzë Liqenit,
Këngë Popullore
Shqiptare
1987
13 Këngë

Albania: Vocal,
Instrumental
Polyphony
1988
12 Këngë

Fshatarja
1988
11 Këngë

Ilir Shaqiri
1989-1990
2 Albume
18 Këngë

Resmije Kida
1989
7 Këngë

Zyle Krasniqi
1990
10 Këngë

Remzie
Osmani
1990
9 Këngë

Silvana
Licursi
1991
10 Këngë

Haxhi Zeneli
1991
10 Këngë

Lumturije
Axhami
1992
2 Këngë

Famille Lela
de Permet ‎
1992
11 Këngë

Thanas Moraiti
1994
26 Këngë

Albanie:
Polyphonies
vocales du
pays lab
1995
10 Këngë

Vocal
Traditions
of Albania
1997
23 Këngë

Chants
polyphoniques
d'Albanie
1998
19 Këngë

Authentic
Albania
1998
34 Këngë

Albanian
Village Music
1998
20 Këngë

Drita-
Memories
of the Past
1999
12 Këngë

Arif Vladi
1999
17 Këngë

Anthology of
World Music:
Music from
Albania
1999
3 Këngë

Songs and
Dances from
Albania
2000
14 Këngë

Sounds of
Kosova
2001
95 Regjistrime

Këngë: Albanian
Piano Music
2003
26 Këngë

Musical
Heritage of
National
Minorities
in Croatia
2003
3 Këngë

Parashqevi
Simaku
2006
10 Këngë

Soundscape
Shqiperia-
Klangreise
durch Albanien
2006
35 Regjistrime

Pjetër Matusha
2008
8 Këngë

Albanian Iso
Polyphony,
Labëria
2010
15 Këngë

Don't trust
your neighbors
2011
8 Këngë

Home
1475 Skedare

caminfire camincan